2 Ağustos 2011 Salı

Türkiye’de Bisiklet Tarihi

Bir zamanlar, futboldan sonra spor dalında ikinci büyük ilgi çeken bisiklet sporunun geçmişini bir envanter halinde çıkarmak için Türkiye Bisiklet Federasyonu, kolları sıvadı. Federasyon Başkanı Emin Müftüoğlu,  federasyonun kurulduğu 1923 yılından bu yana yaşanan önemli olayları, ulusal ve uluslararası alanda derece elde etmiş sporcuları, yapılan önemli yarış ve turları, görev yapan federasyon başkanlarını anlatan, bir kitap hazırlanarak basılacaklarını açıkladı. Bununla ilgili uzun yıllar bisiklet sporunu takip eden 55 yıllık gazeteci Nail Bülbül ile eski bisiklet sporcusu Sadık Keleş’in görevlendirildiğini söyledi.



Türkiye Bisiklet Tarihi ile ilgili eski Bisiklet Federasyonu Başkanları ve sporcuları ile röportajlar yapan Bülbül ile Keleş, görüştükleri eski başkan ve sporcuların  arşivlerinden de faydalanıyor. İlk İstanbul olmak üzere Türkiye’nin değişik illerinde ikamet eden efsane bisikletçiler ve eski başkanların verdikleri bilgi ile bisiklet tarihi gün yüzüne çıkacak.


Konu ile ilgili bir açıklama yapan Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, “Geçmişini bilmeyenin geleceği olmaz. Biz bisiklette tarihimizi çok önemsiyoruz. Geçmişi araştırıp, kamuoyu ile paylaşmak ve federasyonumuza kalıcı bir envanter bırakmak istiyoruz.”dedi.


Bu çerçeve de bisiklet sporunun geçmişini çok iyi bilen gazeteci Nail Bülbül ve bisikletin  en eski sporcularından Sadık Keleş’in yardımlarıyla eski başkanlar ve sporcularla röportajlar yapıp, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü arşivlerini araştırdıklarını belirten Müftüoğlu, “Bu iki deneyimli ağabeyimizin araştırmaları sayesinde 1923 yılından bu yana bisiklet sporunda neler yaşanmış, kimler federasyon başkanlığı yapmış, hangi sporcular ne tür  başarılara imza atmış, bütün bunları günümüze kadar bisiklet sporu hangi evrelerden geçtiğini “Türkiye’de Bisiklet Tarihi’ adı altında bir kitapta toplayacağız.”diye konuştu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder